La ofertă

Comertul online – tendinte si pareri personale

Romania, la coada Europei

Comertul online din Romania s-a aflat pana in urma cu aproximativ doi ani la coada clasamentului realizat pentru tarile membre ale Uniunii Europene. Romanii au fost mai sceptici la schimbarea metodelor clasice de achizitie probabil si din cauza tepelor care se dadeau pe o piata complet nesigura si nereglementata. Insa, chiar si scepticismul care ne caracterizeaza nu s-a putut opune prea mult timp avansului tehnologic si beneficiilor numeroase aduse de comertul online.

Context actual

Statisticile arata ca ponderea persoanelor care cumpara online este cea mai mare in tarile cele mai dezvoltate, atingand un maxim de 87% in Marea Britanie, 84% in Danemarca si 82% in Germania. Ei bine, aceste cifre arata clar ca piata comertului fizic nu mai are viata lunga, in timp ce online-ul va aduce profituri colosale. Oamenii nu mai au timp de pierdut in trafic, alergand intre magazine, stand la cozi, facand sondaje de pret care ar putea dura zile doar pentru un produs si cerand pareri de la vanzatori neavizati sa le ofere, al caror singur scop este acela de a vinde. In plus, magazinele fizice nu-si mai permit sa concureze nici din punct de vedere al pretului, intrucat apar costuri suplimentare pentru administrarea lor (chirie, utilitati, numar mare de angajati, etc.).

A durat ani multi pana ca romanii sa inteleaga potentialul acestui sector si sa constientizeze ca profiturile masive si gandirea pe termen scurt, in detrimentul clientului nu sunt o strategie de viitor. Drept dovada ca magazinele online cu cele mai mari vanzari, nu au intotdeauna cele mai mici preturi, insa, sunt cele mai sigure si ofera clientilor cele mai bune conditii:

  • garantie extinsa;
  • termen de retur extins;
  • transport gratuit, in cel mai scurt timp (la depasirea unui plafon al comenzii);
  • suport tehnic 24/24;
  • gama variata de produse;
  • pret competitiv si multe alte oferte;

Asadar, cine si-a dat seama ca satisfacerea completa a nevoilor clientului primeaza, a inceput inca din urma cu cativa ani sa inregistreze profituri colosale. Unul dintre exemple este EMag, liderul incontestabil al pietei romanesti si unul dintre principalii pioni care au contribuit la consolidarea increderii romanilor in magazinele online. In prezent, Romania are cea mai mare crestere a ponderii comertului online de pe intreaga piata europeana.

Sfaturi utile

Avand in vedere ca accesul la internet ofera o baza de informatii inepuizabile, niciun client nu mai trebuie sa cumpere un produs in necunostinta de cauza. Au aparut, astfel, numeroase site-uri care se ocupa cu review-uri si care centralizeaza parerilor clientilor. De asemenea, tot in online puteti gasi agregatoare de produse unde le puteti foarte usor compara preturile, insa, aveti mare atentie la calitatea serviciilor enumerate mai sus, pentru a nu va trezi ca ati cumparat un produs ieftin dar deteriorat sau neconform cu descrierea, al carui retur nu mai este acceptat.

Pe langa segmentul de climatizare, noi am abordat si alte sectoare, cu aceeasi seriozitate. Este vorba despre:

Site-urile noastra incurajeaza clientii sa-si exprime parerile sau intrebarile in sectiunea de comentarii. In cei 4 ani de activitate am observat ca un client multumit nu mai este interesat de acest lucru, intrucat i se pare inutil sa piarda timpul fara a avea o problema. Insa, un client nemultumit cauta ajutor peste tot si isi exprima indignarea oriunde are posibilitatea. Sfatul nostru este ca toti clientii, atat cei multumiti, cat si ceilalti, sa-si exprime feed-back-ul pentru ca si alti potentiali cumparatori sa-si poata creea o parerea cat mai corecta cu privire la produsele si serviciile oferite.

Search