Context
Foarte multe zone rurale din România nu sunt racordate la rețeaua curentă de gaz, astfel că pentru incălzire trebuiesc găsite alternative accesibile ca investiție și rentabile din punct de vedere al consumului lunar în perioada anotimpurilor reci.
De aceea, una dintre cele mai eficiente modalități de încălzire rămâne centrala termică pe lemne. In acest articol vom trata pe larg acest subiect, încercând să evidențiem principalele avantaje și dezavantaje ale centralei termice pe lemne.
Avantaje si dezavantaje
Centralele termice pe lemne reprezintă o soluție durabilă de climatizare colectivă a tuturor încăperilor dintr-o locuință și foarte important, a apei calde menajere. Așadar, sobele pot fi înlocuite cu brio de această alternativă mult mai eficientă din punct de vedere al consumului masei lemnoase și mult mai confortabila pentru utilizator.
Centralele termice pe lemne au o construcție similară sobelor în serpentină și sunt foarte ușor de întreținut. Acestea au un randament real de cel mult 70% dacă sunt corect calibrate, chiar daca unii producatori îl anunță a depăși pragul de 75%. Dezavantajul centralelor clasice pe lemne este acela că nu pot atinge temperaturi foarte ridicate în camera de ardere, din cauza faptului că aceasta este înconjurată de o sursa rece. Calitatea arderii este astfel influențată, randamentul scăzând și până la 50% în cazul focului mocnit.
Cele mai practice și performante cetrale termice pe lemne funcționează pe principiul gazeificarii. Prin gazeificare lemnele arse la temperaturi de peste 100 grade Celsius degajă gaze volatile. Aceste gaze vor fi trase ulterior prin stratul de jar, cu ajutorul unui ventilator, si vor fi amestecate cu jeturi de aer preîncălzit la temperaturi foarte ridicate, urmând aprinderea acestora și arderea secundară la temperaturi ce pot ajunge la 1200 grade Celsius. Această ardere la temperatură foarte mare este foarte eficientă din punct de vedere energetic și nu numai. Emisiile de noxe vor avea și ele un nivel mult mai redus.
Dezavantajul major al centralelor termice pe lemne cu gazeificare este necesitatea unui tiraj foarte ridicat. Acest tiraj se poate obține foarte greu printr-un coș foarte înalt și cel mai adesea cu ajutorul ventilatoarelor electrice complexe. Întrucât apare necesitatea unei surse energetice secundare, veți avea nevoie de curent continuu, mai exact un UPS cu undă sinusoidală pură pentru a fi asigurați în cazul unei pene de curent. Un alt dezavantaj destul de important îl reprezintă uzura superioară datorată arderii la temperaturi foarte mari, mai ales că în cazul centralelor cu gazeificare vorbim despre un număr de piese componente net superior variantei clasice.
Sfaturi pentru utilizarea centralelor pe lemne
Încercați să evitați pe cât posibil utilizarea lemnelor verzi/umede chiar dacă producătorul specifică posibilitatea utilizării fără probleme a acestora. Lemnele cu umiditate ridicata scad semnificativ temperatura din camera de ardere, randamentul având de suferit iar emisiile de noxe fiind mai mari.
Nu aprindeti focul de jos in sus cum ați fost obisnuiti in cazul sobelor. Mergând pe această variantă lemnele vor începe să degaje gaze volatile care nu vor putea fi arse din cauza temperaturii reduse și a cantității insuficiente de aer, flacăra lovindu-se de stiva de lemne. Astfel, gazele vor fi evacuate pe coș fără a fi valorificate complet. Abordând în sens invers procesul de aprindere, lemnele vor incepe să degaje gaze treptat, acestea beneficiind de suficient oxigen pentru a arde complet iar flacăra va avea suficient loc să se destindă.
O astfel de ardere se întinde pe o perioadă de 3 ori mai mare, cu aceeași cantitate de lemne obținându-se un randament net superior. În cazul abordării acestei metode este indicat să lăsăm lemnele să ardă complet și nu să adăugăm altele în permanență, durata procesului fiind una fixa. Vom adăuga și un tutorial video pentru a vedea mai concret cum funcționează această metodă: