La ofertă

Centrale termice pe lemne

Centrale termice pe lemne

*Cea mai variata gama de produse *Cel mai bun pret *Transport la domiciliu

Context

Foarte multe zone rurale din Romania nu sunt racordate la reteaua curenta de gaz, astfel ca pentru incalzire trebuiesc gasite alternative accesibile ca investitie si rentabile din punct de vedere la consumului lunar, in perioada anotimpurilor reci. Una dintre cele mai eficiente modalitati de incalzire ramane centrala termica pe lemne. In acest articol vom trata pe larg acest subiect, incercand sa evidentiem principalele avantaje si dezavantaje ale acestei solutii termice.

Avantaje si dezavantaje

Centralele termice pe lemne reprezinta o solutie durabila de climatizare colectiva a tuturor incaperilor dintr-o locuinta si foarte important, a apei calde menajere. Asadar, sobele pot fi inlocuite cu brio de aceasta alternativa mult mai eficienta din punct de vedere al consumului masei lemnoase si mult mai confortabila pentru utilizator.

Centralele termice pe lemne au constructie similara sobelor in serpentina si sunt foarte usor de intretinut. Acestea au un randament real de cel mult 70% daca sunt corect calibrate, chiar daca unii producatori il anunta a depasi procentul de 75%. Dezavantajul centralelor clasice pe lemne este acela ca nu pot atinge temperaturi foarte ridicate in camera de ardere, din cauza faptului ca aceasta este inconjurata de o sursa rece. Calitatea arderii este astfel influentata, randamentul scazand si pana la 50% in cazul focului mocnit.

Cele mai practice si performante cetrale termice pe lemne functioneaza pe principiul gazeificarii. Prin gazeificare lemnele arse la temperaturi de peste 100 grade Celsius degaja gaze volatile. Aceste gaze vor fi trase ulterior prin stratul de jar, cu ajutorul unui ventilator, si vor fi amestecate cu jeturi de aer preincalzit la temperaturi foarte ridicate, urmand aprinderea acestora si arderea secundara la temperaturi ce pot ajunge la 1200 grade Celsius. Aceasta ardere la temperatura foarte mare este foarte eficienta din punct de vedere energetic si nu numai. Emisiile de noxe vor avea si ele un nivel mult mai redus.

Dezavantajul major al centralelor termice pe lemne, cu gazeificare este necesitatea unui tiraj foarte ridicat. Acest tiraj se poate obtine foarte greu printr-un cos foarte inalt si cel mai adesea cu ajutorul ventilatoarelor electrice complexe. Intrucat apare necesitatea unei surse energetice secundare, veti avea nevoie de curent continuu, mai exact un UPS cu unda sinusoidala pura pentru a fi asigurati in cazul unei pene de curent. Un alt dezavantaj destul de important il reprezinta uzura superioara datorata arderii la temperaturi foarte mari, mai ales ca in cazul centralelor cu gazeificare vorbim despre un numar de piese componente net superior variantei clasice.

Sfaturi pentru utilizarea centralelor pe lemne

Incercati sa evitati pe cat posibil utilizare lemnelor verzi/umede chiar daca producatorul specifica posibilitatea utilizarii fara probleme a acestora. Lemnele cu umiditate ridicata scad semnificativ temperatura din camera de ardere, randamentul avand de suferit iar emisiile de noxe fiind mai mari.

Nu aprindeti focul de jos in sus cum ati fost obisnuiti in cazul sobelor. Mergand pe aceasta varianta lemnele vor incepe sa degaje gaze volatile care nu vor putea fi arse din cauza temperaturii reduse si a cantitatii insuficiente de aer, flacara lovindu-se de stiva de lemne. Astfel, gazele vor fi evacuate pe cos fara a fi valorificate complet. Abordand in sens invers procesul de aprindere, lemnele vor incepe sa degaje gaze treptat, acestea beneficiind de suficient oxigen pentru a arde complet iar flacara va avea suficient loc sa se destinda. O astfel de ardere se intinde pe o perioada de 3 ori mai mare, cu aceeasi cantitate de lemne obtinandu-se un randament net superior. In cazul abordarii acestei metode este indicat sa lasam lemnele sa arda complet si nu sa adaugam altele in permanenta, durata procesului fiind una fixa. Vom adauga si un tutorial video pentru a vedea mai concret cum functioneaza aceasta metoda:

Centrale termice pe lemne

*Cea mai variata gama de produse *Cel mai bun pret *Transport la domiciliu

Centrale termice pe lemne
Search